Patent Kapsamını Aşma Eğitimi
Başarılı yüksek teknoloji şirketleri, iyi hazırlanmış bir patent portföyünün, pazar konumunu desteklemek, araştırma ve geliştirme çabalarını korumak, gelir elde etmek ve uygun çapraz lisanslama veya uzlaşma anlaşmalarını avantaja dönüştürme gibi çeşitli amaçlar için kullanmaktadırlar. Orijinal teknoloji geliştiren şirketler için bir patent, rakiplerin değerli teknolojilere veya pazarlara girmesine karşı bir engel oluşturur. Bu nedenle, öncü teknoloji veya büyük iyileştirme çözümleri geliştirmiş birçok şirket patent koruması elde etmek için isteklidir. Bununla birlikte, etkili bir patent portföyü geliştirmek için bir şirketin öncelikle şirketin iş hedefleriyle uyumlu bir patent portföyü stratejisi geliştirmesi gerekir.
Patent portföyü stratejisi şirketten şirkete değişebilir. Önemli finansal kaynakları olan büyük şirketler genellikle büyük miktarda patent alma ve koruma stratejisini takip ederken, yeni kurulan bir şirket, ana hedefleri doğrultusunda, kilit ürünleri ve teknolojileri kapsayan birkaç kaliteli patent almaya odaklanarak etkili bir patent portföyü geliştirebilir.
Hangi bir patent stratejisi seçilirse seçilsin, bir geliştirme aşamasından ve bir karşı düzen alma aşamasından oluşur. Geliştirme aşaması patentli teknolojilerin değerlendirilmesini ve patent alımını içerir. Bir karşı düzen alma aşaması, rekabetçi analiz, lisanslama ve patent davalarını içerir. Gelişmekte olan ülkelerin firmaları, çokuluslu firmaların patentleme, patent kapsamını aşma stratejilerini öğrenmeleri ve yeni ürünler geliştirme yeteneklerini kazanmaları gerekmektedir. Ayrıca, yeni ürün tasarımı sırasında ürünle ilgili patentler, genellikle önemli engellerden birisidir. Öte yandan, doğrudan ve daha az zaman harcayarak bir şekilde rakiplerin ürünleriyle aynı veya benzer ürünler geliştirmek mevcut piyasa koşullarında bir zorunluluktur. Hali hazırda olan bir patentin kapsamını aşma yöntemleri, istemlerin yeniden düzenlenmesini ifade eden yasal ve bir teknik sistemin yeni versiyonu oluşturmayı sağlayan mühendislik yöntemdir. Elbette, bu patentin kapsamını aşma yöntemleri kullanılarak yapılacak tasarım, alınmış olan patentin kanuni haklarını ihlal etmeden yeni ve önemli farklılıklar olmasını sağlayacak eşdeğer sistem ya da ürün geliştirilmesine dayanmaktadır.
Bu eğitim programı ile inovasyon içeren teknolojik ve mühendislik problemlere geleneksel yöntemlerden farklı olarak sistematik yaklaşımı kazandıracaktır. Katılımcılara patent ve patent etrafından dolanma yada patent kapsamını aşma yöntemleri ile ilgili anahtar kavramları, felsefesi, teknikleri ve araçlarının kullanabilme yeteneklerini kazandırılması planlanmıştır. Alışılageldik patent stratejilerinden farklı olarak, entelektüel birikirimi koruma ve/veya rakip patenti ihlal etmeden patent kapsamını aşma tasarımı ve yenilikçi problem çözmenin (TRIZ) bütünleştirildiği yöntemleri içermektedir.
Eğitim sonunda edineceğiniz bilgi ve beceriler:
-
Bir patentin alınması ve etrafından dolanılması yada kapsamanın aşılması, yani kavramsal olarak aynı çözüme ulaşma yeteneğinin nasıl kazanılacağı,
-
Kendi patent başvurularının nasıl güçlendirebileceği, başkalarının patent kapsamını aşmasını nasıl önleyebileceği,
-
Patent başvurunuzun bağımlı taleplerinin nasıl geliştirileceği, rakiplerinizin fikrinizi iyileştirmesini nasıl önleyebileceğinizi,
-
Uzun vadeli patent stratejileri nasıl geliştirileceğini öğreneceksiniz.
Kimler Katılmalı: Kuruluş içerisindeki ürün/süreç geliştirme ar-ge, ür-ge ve tasarım mühendisleri ile teknik yöneticiler.
EĞİTİM İÇERİĞİ (Talep edilen eğitim içeriğine bağlı olarak eğitim günü belirlenecektir.)
-
Yenilikçi /Yaratıcı Problem Çözme Teorisine Giriş
-
Kısaca Patent
-
Patent İhlali Nasıl Belirlenir
-
Patent Stratejileri
-
Kök Neden Analizi Metotları
-
Beş Neden Sorusu
-
Sebep-Sonuç Zincir Analizi
-
Problem Formülasyonu
-
Kök Çelişki Analizi
-
Çelişkiler ve Çözüm Yöntemleri
-
İşlev/Fonksiyon Analizi
-
Budama
-
Fonksiyon Analizi
-
İşlev/Fonksiyon Yönelimli/Odaklı Arama
-
Sistemlerin Evrimi
-
Örnek Çalışmalar
Detaylar için lütfen iletişime geçiniz.